

Military Services Coordinator (MSC) Symposium Supervisors Agenda *April 18-20, 2023 Pre-Discharge Programs Staff Compensation Service* 



## Day One: Tuesday, April 18, 2023, 1:00 pm – 4:00 pm Eastern Daylight Time

1:00-1:03	Welcome and Introduction
(5 Minutes)	- Kenneth Gareau, Acting Assistant Director, Pre-Discharge Programs, Compensation Service
1:03-1:13	Opening Remarks and Introduction of Deputy Under Secretary (DUS) for Policy and
(10 Minutes)	Oversight
	– Ms. Beth Murphy, Executive Director, Compensation Service
1:14-1:24	DUS Words of Wisdom
(10 Minutes)	<ul> <li>– Mr. Ronald Burke, DUS for Policy &amp; Oversight, Office of Policy, and Oversight</li> </ul>
1:24-1:50	Introduction of Staff, Pre-Discharge Programs Overview and Updates
(25 Minutes)	<ul> <li>Donald Snider, Chief, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service</li> </ul>
1:50-2:15	DoD Overview and Responsibilities
(25 Minutes)	-Theresa Saville, Director, Disability Evaluation System Oversight, SD (Personnel &
(25 Minutes)	Readiness), ASD (Health Affairs), DASD (Health Services, Policy, and Oversight)
2:15- 2:45	MSC Communication (Reminders, VTA Compliance, STR/MHS Genesis and Best
(30 Minutes)	Practice)
	-, Andrew Reese and Michelle Collins, Program Analyst, Pre-Discharge Programs Staff,
	Compensation Service
2:45-3:00	Break
(15 Minutes)	
3:00-3:30	VTA to Salesforce Overview and Demo
(30 Minutes)	– Andrew Reese, Program Analyst, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
3:30-3:45	Future Pre-Discharge Enhancements- VBMS JDES Bi-Directional
(15 Minutes)	– Angela Justice, Lead Analyst, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
3:45-4:00	Daily Wrap-up and Closing
(15 Minutes)	<ul> <li>Donald Snider, Chief, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service,</li> </ul>



Military Services Coordinator (MSC) Symposium Supervisors Agenda *April 18-20, 2023 Pre-Discharge Programs Staff Compensation Service* 



## Day Two: Wednesday, April 19, 2023, 1:00 pm - 4:00pm Eastern Daylight Time

1:00-1:05	Recap/Housekeeping
(5 Minutes)	– Donald Snider, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
1:05-1:35 (30 Minutes)	Medical Disability Examination Office Contract Exams (MDEO) – Dandrick Gallegos, Lead Management Analyst, MDEO Team
1:35-2:00 (25 Minutes)	Separation Health Assessment (SHA) -Part A Self-Assessment Implementation – Donald Snider, Chief, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service – Reginald Washburn, Senior Program Analyst, Policy & Program Management, MDEO
2:00-2:15 (15 Minutes)	Break
2:15-2:50	MSC Quality Review Checklist
(35 Minutes)	<ul> <li>Jennifer Long, Program Analyst, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation</li> <li>Service</li> <li>Jessica Cabales, Seattle Disability Rating Activity Sites (DRAS) Quality Review (QR)</li> </ul>
	SME, and Travis Stockton, Providence DRAS QR SME,
2:50-3:15	Promise to Address Comprehensive Toxics (PACT)
(25 Minutes)	<ul> <li>Donald Snider, Chief, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service</li> <li>Misty Snoddy, Quality Assurance Consultant, Compensation Service</li> </ul>
3:15-3:45	Aggravation, Direct and Secondary Medical Opinions
(30 Minutes)	- Barrett Cooper, Program Analyst, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation
	Service
	<ul> <li>Anthony Politelli, Providence DRAS QR SME, and Evan Catron, Seattle DRAS QR SME</li> </ul>
3:45-4:00	Daily Wrap-up and Survey Time
(15 Minutes)	– Donald Snider, Chief, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service



Military Services Coordinator (MSC) Symposium

Supervisors Agenda April 18-20, 2023 Pre-Discharge Programs Staff Compensation Service



## **MSC Supervisors Only**

## Day Three: Thursday, April 20, 2023, 1:00 pm – 4:00pm Eastern Daylight Time

1:00-1:10	Welcome
(10 Minutes)	<ul> <li>Kenneth Gareau, Acting Assistant Director, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service (10 min)</li> </ul>
1:10-1:35 (25 Minutes)	Introduction of Pre-Discharge Programs Staff Overview and Update – Donald Snider, Chief, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
1:35-2:00 (25 Minutes)	Recap of MSC Symposium and MSC Feedback – Michelle Collins, Program Analyst, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
2:00-2:30 (30 Minutes)	Administrative Actions for MSC Supervisors – Andrew Reese and Jennifer Long, Program Analysts, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
2:30-2:45 (15 Minutes)	Break
2:45-3:15 (30 Minutes)	How to Identify Pending Pre-Discharge (IDES and BDD) Workload – Barrett Cooper and Andrew Reese, Program Analysts, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
3:15-3:45 (30 Minutes)	The Way Forward (Quality) – Jennifer Long, Program Analyst, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service
3:45-4:00 (15 Minutes)	Closing and Survey Time – Donald Snider, Chief, Pre-Discharge Programs Staff, Compensation Service